Kıztaşı - Vikipedi
Kıztaşı ya da Markianos Sütunu (Yunanca: Στήλη του Μαρκιανού Stíli tou Marcianoú),[1] 455 yılında Konstantinopolis'te Doğu Roma İmparatoru Markianos anısına dikilen bir anıtsal sütundur.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]Doğu Roma devri Konstantinopolis'inde 455 yılında dikilen bulunan Markianos Sütunu Fatih’te Kıztaşı olarak isimlendirilen küçük bir meydanın ortasında günümüze ulaşabilmiştir. İstanbul'un Fethinden sonra kurulan ilk Türk mahalleleri arasında “Kıztaşı Mahallesi” olarak adı geçmiştir. Uzunca bir süre Saraçhanebaşı'nda Yeniçeri odalarında bir evin bahçesinde kalan bu anıt bütün bölgeyi yakan Çırçır Yangını’ndan (1908) sonra yeniden yapılan düzenleme sonunda ortaya çıkarılmıştır.
Özellikleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Kızıl-gri Mısır granitinden iki parça olarak yapılmıştır. Kaidesi dört yüzlüdür ve beyaz mermerden yapılmıştır. her üç yüzündeki madalyonlar Yunan haçları ile bezenmiştir. Kaidesinde Nike heykelinin bulunuşundan ötürü halk arasında Kıztaşı olarak bilinmektedir. Kadesinin batı yüzünde bir de kitabe bulunmaktadır. Kitabede Latince olarak şu metin yazılıdır:
“ | PRINCIPIS HANC STATVAM MARCIANI CERNE TOVUQVE PRAEFECTVS VOVIT QVOD TATIANVS OPVS | „ |
Metnin çevirisi şöyledir: "İşte bu imparator (birinci yurttaş) Marcianus'un anıtıdır / Ki Tatianus bu eseri adamıştır".
Sütunun üzerinde ise bir Korint başlığı bulunmaktadır. Başlığın İmparator Markianos'un heykellerinden birinin kaidesi olması muhtemeldir. Sütunun üzerinde bulunan ve İmparator Marcanius'a ait bronz heykelin 13. yüzyılda Venedikliler tarafından İstanbul'dan Bari'ye götürüldüğü ve şu an orada bulunan Barletta heykeli olduğu söylenmektedir.
Gallery
[değiştir | kaynağı değiştir]- Sütunun kaidesi
- Sütunun kaidesi
- Sütunun kaidesi
- Sütunun başındaki kartallar
- Sütunun başındaki kartallar
- Sütunun başındaki kartallar
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Stillwell, Richard (1940). "Review of Rudolf Kautzsch's "Kapitellstudien. Beitraege zu Einer Geschichte des Spaetantiken Kapitells im Osten vom vierten bis ins siebenten Jahrhundert"". American Journal of Archaeology.
- Mango, C. A. (1951). "The Byzantine Inscriptions of Constantinople: A Bibliographical Survey". American Journal of Archaeology.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Kenthaber.com - İstanbul Dikilitaşları
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Freely, John. Selahattin Özpalabıyıklar (Ed.). İstanbul'un Bizans Anıtları. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. s. 55. 975-08-1030-9.