Çanak yaprak - Vikipedi
Çanak yaprak, sepal olarak da bilinir, bir çiçeğin en dış halkasını oluşturan, genellikle yeşil renkli yapraklardan her biri.
Çanak yaprakların oluşturduğu topluluğa kaliks veya kaliks halkası adı verilir. Özellikle çiçeğin iç bölümündeki diğer organları korumakla görevli olan çanak yapraklar birbirleriyle bitişik ya da ayrı olabilir. Hücreleri kloroplast taşıdığından dolayı fotosentez yaparak çiçeğin beslenmesini sağlarlar.[1]
Çanak yapraklara, taç yapraklarla birlikte periant (çiçek örtüsü) adı da verilir. Periant halkasına sahip olan bir çiçeğin gelişmiş bir bitkiye ait olduğu kabul edilir. Çünkü ilkel bitkilerde çanak yapraklar ve taç yapraklar farklılaşmamışlardır ve ayırt edilemezler. Bu şekilde kaliks ve korolla (taç yapraklar topluluğu) farklılaşması olmayan çiçekler tek tip yapraklardan oluşur. Bunların oluşturduğu çiçek örtüsüne perigon adı verilir. Perigon örtüsü tepal adı verilen üyelerden oluşur.[2]
Bitki ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Bitki Organları: Çanak Yapraklar (Kaliks)" (PDF). konya.bel.tr. s. 21. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016.
- ^ "GENEL BİYOLOJİ LABORATUARI II III". uguner.trakya.edu.tr. 14 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2020.