Kayıtlı elektronik posta - Vikipedi

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP); elektronik ortamda iletilerin gönderimi ve teslimatı dahil olmak üzere hukuki delil sağlayan, güvenli bir elektronik posta türevidir. Kayıtlı Elektronik Posta sistemi; posta göndericisi ve alıcısının kimliklerinin net bir şekilde belli olduğu, iletinin içeriği ve zamanında herhangi bir değişikliğin yapılamadığı, taraflar arasındaki uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik posta hizmetidir.[1]

Türkiye'de 13.01.2011 tarihinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda elektronik posta sistemi tanımlanmıştır. KEP sistemiyle resmi, özel ve ticari alanda her türlü belge, yazı, kişiler ve kurumlar arasında elektronik postayla yasal olarak gönderilip, teslim alınabilmektedir. Kağıt, arşiv, posta ve işlem maliyetlerinin düşürülmesine ve zaman kaybının azaltılmasına katkı sağlayabilmektedir.

KEP üzerinden yapılan bir gönderiyle ilgili gönderici, alıcı, teslim zamanı, erişim bilgisi gibi birçok bilgi bütün olarak kesin ve değiştirilemez bir şekilde koruma altında 20 yıl süre ile saklanmaktadır. Yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık durumda bütün bu noktalar delil olarak kullanılabilir. KEP üzerinde yer alan bilgilerin hepsi gizlilik içerisinde saklanmaktadır. KEP ile ilgili tüm teknik düzenlemelere ilişkin yetkilendirilen kurum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'dur. KEP kullanıcı olmak için yetkilendirilmiş olan KEP hizmet sağlayıcılarına başvuru yapmak gerekmektedir.

  1. ^ "KEP Çözümleri". TÜRKKEP Kayıtlı Elektronik Posta Hizmetleri. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]