Kemancı - Vikipedi
Kuruluş | 1986-1993 |
---|---|
Genel merkezi | İstanbul, Türkiye |
Önemli kişiler | İlyas Güray, Zeki Ateş, Ismail Yeter, Turgut Odabas, Galip Tekin |
Kemancı (diğer isimleriyle Köprüaltı, Köprüaltı Kemancı, köprü kemancı, Eski Kemancı), 1986 yılında Galata Köprüsü'nün altında kurulmuş bir rock bar.
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]Kemancı, 1986 yılında bir birahane olarak İlyas Güray ve Zeki Ateş tarafından açılmıştır.[1] İlk zamanlarda yerli arabesk türü müzik çalan bir mekân iken zamanla gençlerin isteği üzerine metal ve rock müzik çalmaya başlamıştır. 16 Mayıs 1992'deki yangın nedeniyle köprü altı dönemi kapanmış ve Kemancı Taksim Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nun üstüne taşınmıştır. Taşınan mekânın ortakları İlyas Güray, Zeki Ateş ve İsmail Yeter olmuştur.[2]
Resmi olarak 4 Kasım 1993'te İlyas Güray'ın ortak olmak istememesi dolayasıyla Kemancı'nın iki ortağı Zeki Ateş ve İsmail Yeter finansörler Turgut Odabaş ve Galip Tekin ile birlikte Sıraselviler 69 numaradaki 3 katlı yeni bir binanın inşasına başladılar.[3] İlk olarak en alt kat açıldı. Alt katta çıkan gruplar arasında Volvox (Şebnem Ferah, Özlem Tekin, Gül Ağırca ve Ebru Bank-Eroğlu), Mad Madame (Kaan Tangöze, Yakup Trana, Ari Barokas, Tercan Şener), Indians (Teoman Yakupoğlu, Arbak Refik Dal, Serdar Öztop, Burak Kulaksızoğlu, Türkay Türkmen), Pentagram, MFÖ, Erkin Koray, Gökhan Semiz, Funk Doctors ve Cins (Bülent Serdar, Derya Bozkurt, Ender Akay, Ömer Nafiz) mevcuttu. Mekanın gruplarını eski bir müzisyen olan İsmail Yeter seçmekteydi. Teoman ise Bodrum Mavi Bar'da gitar çalarken ortaklardan Turgut Odabaş'ın İsmail Yeter'e tavsiye edilmesi üzerine keşfedilmiştir. Mekanı Metallica, Alphaville, The Cranberries, The Cult, Jimmy Page ve Robert Plant gibi dünyaca tanınan müzisyen ve gruplar ziyaret etmiştir.[4]
Daha sonra ise üst Kemancı açılmıştır. Üst Kemancı'da yine dönemin tanınan müzisyenleri çalışmıştır. Düğün salonu ve Mandala Rock Bar olan orta kat en son olarak Kemancı bünyesine Kemancı Kültür Merkezi olarak katılmış olsa da, iki sene içerisinde kapatılmış ve 1999'da Milenyum Club olarak hizmete devam etmiştir. 1999 depremi sonra İstanbul halkının underground mekanlardan çekinmesi dolayısıyla mali krize giren Kemancı, 2006 yılında iflas etmiştir. İşletme kapandıktan sonra geçmiş dönemlerde isim hakkı ortaklar tarafından kendisine verilen ve Kemancı ile ismi özdeşleşen Zeki Ateş, iflas etmiş mekanın 2 bina yanına Kemancı adlı yeni bir işletme açmış, ancak bu denemesi başarısız olmuştur. Ateş, 2013 yılında ölmüştür.[5]
Kemancı ismi Tuncay Batıbeki tarafından bulunmuş, logosu ise Galip Tekin tarafından dizayn edilmiştir. Mekanda çalmış ilk DJ Ethem Soylu olmaktadır.[kaynak belirtilmeli]
Popüler kültür
[değiştir | kaynağı değiştir]Şarkılar
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.
- ^ "Türk Rock Müziği Tarihinde Kemancı ve Zeki Ateş". alkislarlayasiyorum.com. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.
- ^ "Kemancı alternatif kültürün merkeziydi". www.milliyet.com.tr. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.
- ^ "Kemancı olmasaydı, olmazlardı". www.birgun.net/. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.
- ^ "Kemancı'nın vedası". www.sabah.com.tr. 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Köprüaltı Sokağı: Kemancı Belgeseli [1] 3 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.