Kuzey Amerika tarihi - Vikipedi
Kuzey Amerika tarihi, Kuzey Amerika kıtasında yaşayan insanların geçmişteki gelişmelerini kapsar. Kıtanın ilk kez 40.000 ila 17.000 yıl önce insanlar Bering Denizi'ni aşarak göç ettiğinde bir insan yaşam alanı haline geldiğine yaygın olarak inanılırken[1] son keşifler bu tahminleri en az 90.000 yıl daha geriye götürmüştür.[2] İnsanlar, uzak kuzeydeki Inuitlerden güneydeki Mayalar ve Azteklere kadar kıtanın her yerine yerleştiler. Bu karmaşık toplulukların her biri kendi benzersiz yaşam biçimlerini ve kültürlerini oluşturdu.
Kuzey Amerika'ya Avrupalı seyahatinin kayıtları, MS onuncu yüzyılda İskandinav kolonizasyonu ile başlar. 985'te Grönland'da 1400'lerin başına kadar varlığını sürdüren bir yerleşim yeri kurdular. Ayrıca Kanada'nın doğu kıyısını da keşfettiler ancak oradaki yerleşim yerleri çok daha küçük ve daha kısa ömürlü oldu. Keşif Çağı ve Kristof Kolomb'un seferleri (1492'den başlayarak) ile Avrupalılar büyük sayılarda Amerika'ya gelmeye ve hem Kuzey hem de Güney Amerika için sömürge emelleri geliştirmeye başladılar .[kaynak belirtilmeli] Columbus'tan sonra, Avrupalıların akını kısa süre sonra yerli nüfusu zorlamaya başladı. Kuzey Amerika sürmekte olan Avrupa rekabeti için bir hazırlık alanı haline geldi. Kıta, üç önde gelen Avrupa gücü tarafından bölünmüştü: İngiltere, Fransa ve İspanya. Bu devletlerin kolonizasyonunun Kuzey Amerika kültürleri üzerindeki etkileri bugün hala belirgindir.
Kuzey Amerika'daki kaynaklar üzerindeki çatışma, bu güçler arasındaki çeşitli savaşlarda ortaya çıktı. Ancak yavaş yavaş yeni Avrupa kolonileri bağımsızlık arzuları geliştirmeye başladılar. Amerikan Devrimi ve Meksika Bağımsızlık Savaşı gibi devrimler, Kuzey Amerika'ya hakim olan yeni bağımsız devletler yarattı. Kanada Konfederasyonu 1867'de kuruldu ve Kuzey Amerika'nın modern siyasi manzarasını oluşturdu.
19. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar, Kuzey Amerika eyaletleri birbirleriyle giderek daha derin bağlantılar geliştirdiler. Bazı çatışmalar meydana gelmesine rağmen açık ticaret ve ticaretin yanı sıra, büyük ölçüde barış ve genel işbirliğinden yararlanıldı. Modern gelişmeler arasında serbest ticaret anlaşmalarının açılması, Meksika ve Latin Amerika'dan yoğun göç ve bu bölgelerdeki uyuşturucu kaçakçılığı endişeleri yer almaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Atlas of the Human Journey – The Genographic Project". National Geographic Society. 1996–2008. 1 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2009.
- ^ Holen (April 2017). "A 130,000-year-old archaeological site in southern California, USA". Nature (İngilizce). 544 (7651): 479-483. doi:10.1038/nature22065. ISSN 1476-4687. PMID 28447646.