Los Alamos Bilim İnsanları Derneği - Vikipedi
Los Alamos Bilim İnsanları Derneği (ALAS), Manhattan Projesi'nin bir bölümü olan Los Alamos Laboratuvarı'nda atom bombasının geliştirilmesi üzerinde çalışan bir grup bilim insanı tarafından 30 Ağustos 1945'te kurulan bir dernektir.
Amaç
[değiştir | kaynağı değiştir]Chicago Üniversitesi arşivlerinde bulunan manifestoya göre, örgütün amacı "bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin insanlığın yararına elde edilmesini ve kullanılmasını teşvik etmekti".[1] Bilim insanları, "özel bilgileri nedeniyle, bireysel vatandaşlık yükümlülüklerinin ötesinde, belirli alanlarda özel siyasi ve sosyal sorumluluklara sahip olduklarına" inanıyorlardı. Dernek, üyelerini bilgilendirerek "ve görüşlerinin kamuya açık ve yetkili bir şekilde ifade edilebileceği bir forum sağlayarak" bu sorumlulukları yerine getirmeye çalıştı.
ALAS, faaliyetlerini esas olarak nükleer enerjinin uluslararası kontrolünü teşvik etmek ve onu barışçıl kullanıma yönlendirmek üzerinde yoğunlaştırdı. Üyeleri ayrıca bilimin sorumlu kullanımını, bilim insanlarının ve bilimsel araştırmanın özgürlüğünü ve dürüstlüğünü teşvik etmeye çalıştı.
Grup, konferanslar, filmler ve sergiler ve dergilerin dağıtımı yoluyla atom enerjisinin doğası ve kontrolü konusunda halkı eğitmeye çalıştı. Aynı zamanda basına bilinçli açıklamalar yaparak ve üst düzey hükûmet yetkilileri ve kongre üyeleriyle yazışmalar yaparak kamunun izlediği politikayı etkilemeye çalıştı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Association of Los Alamos Scientists. Records". University of Chicago Library Special Collections Research Center. University of Chicago. 1 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019.
- Richard Rhodes, The Making of the Atomic Bomb
- Robert Jungk, Brighter Than a Thousand Suns