Orta Afrika - Vikipedi

  Merkezi Afrika
  Orta Afrika (UN altbölge)
  Merkezi Afrika Konfederasyonu (modası geçmiş)

Merkezi Afrika Afrika kıtasının ana çekirdeği olarak kabul edilip, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı içerir.

Orta Afrika (Birleşmiş Milletler tarafından coğrafi alt bölge sınıflandırmalarında kullanılıyordu) Büyük Rift Vadisi hariç Batı Afrika'nın doğusu, Sahra Çölü'nün güneyini tanımlamak için kullanılan aynı terimi iade eder.[1] Bölge Kongo Nehri ve onun kollarının egemenliği altında olup, tümüyle herhangi bir nehir sisteminden farklı (Amazon Nehri hariç) daha büyük bir alana akar. Birleşmiş Milletlere göre, Orta Afrika'nın dokuz ülkesi Angola, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gabon ve São Tomé ve Príncipe dir.[1] Orta Afrika'nın UN altbölgesindeki bütün bu devletlere eklemelerle toplamda 11 devlete ulaşır ve "Merkezi Afrika Devletleri Ekonomik Birliği"ni içine alır (ECCAS).[2]

Merkezi Afrika Konfederasyonu, ayrıca Rodezya ve Nyasaland Federasyonu olarak da adlandırılır ki Malavi, Zambiya ve Zimbabve'den oluşmaktadır. Benzer şekilde, Angalikan "Merkezi Afrika Bölge Kilisei" Botsvana, Malawi, Zambia ve Zimbabwe'de piskoposluk ruhani dairesini içerir. Bu devletler tipik olarak şimdi Güney Afrika veya Doğu Afrika'nın bir parçası olarak dikkate alınır.[3]

Afrika'nın Atlantik sahilinin çoğunun iklimi nemli tropikal iklime sahiptir. Hava büyün yıl rutubetli ve ılıktır. Bu iklim geniş çapta yoğun tropical yağmur ormanlarını besler. Kongo havzasının kuzey ve güneyi tropical savanna iklimli geniş alanlardır. Bu alanlar bütün yıl ılıktır, ayrıca farklı kuru ve nemli mevsimlere sahiptir. Sadece dağların yüksek doğu ucunda dağlık bölge iklimi vardır. Şiddetli step ve çöl iklimi güneyin uzağında bulunur.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b "World Macro Regions and Components". United Nations. 2000. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Economic Community of Central African States". Africa-Union.org. 2007. 11 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "The Central African Federation". Encyclopedia Britannica. 2007. 11 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.