Mavi Büyücüler - Vikipedi
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli. (Haziran 2017) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Mavi Büyücüler, J.R.R. Tolkien tarafından yaratılmış Orta Dünya mitindeki iki istari. Sadece isimleri bilinen "Alatar" ve "Pallando", Orta Dünyanın doğusuna seyahat etmiş ve hikâyede onlardan söz edilmemiştir.
Mavi Büyücüler
[değiştir | kaynağı değiştir]Orta Dünya'da beş istari vardır: Ak Saruman, Gri Gandalf, Boz Radagast, Mavi Alatar ve Mavi Pallando. Bu kişiler Valar tarafından özel olarak seçilmişlerdir. Görevleri ise Orta Dünya'yı Sauron'un kötülüğüne karşı uyarmaktı.
Bu beş istarinin son ikisi, deniz mavisi kıyafetler içinde orta dünyaya gelmişlerdi. Bu nedenle onlara, "Ithryn Luin" yani "Mavi Büyücüler" denmiştir. Mavi Büyücüler'e, Vala Oromë tarafından, doğuya gidip Sauron'un hükmünde olan Doğu döllerini özgür bırakma görevi verildiği söylenir. Saruman ile birlikte bu amaç doğrultusunda doğuya gittiler.
Ancak Doğu döllerini özgür bırakmak zordu çünkü Sauron'dan yanaydılar. Uzun uğraşlar ardından Saruman pes ederek geri döndü, ancak Mavi Büyücüler orada kaldılar. Bir süre sonra onlardan haber alınamaz oldu.[1]
Pallando
[değiştir | kaynağı değiştir]Pallando the Blue ya da Rómestámo (Quenya; [ˌroːmesˈtaːmo][2]), Tolkien efsanesinde hayali bir karakter, Oromë'nin bir Maia'sı. 3. çağının 1000. yılında Orta Dünya'ya gönderildi.(eski yazılanlara göre)
Rómestámo, "Doğu'nun yardımcısı" anlamını taşır. Quenya dilinde "başkaldırı, gün doğumu, doğu" anlamlarına gelen "romen" kelimesinden türetilmiştir. Pallando adı da yine Quenya dilinde "uzak, engin" anlamlarına gelen "palan" kelimesi ile ilişkilendirilebilir.[1]
Alatar
[değiştir | kaynağı değiştir]Alatar the Blue ya da Morinehtar (Quenya; [moriˈneçtar][3]), Oromë'nin diğer istarisi. Pallando'nun arkadaşı olarak bahsedilir. Aslında Valar görev için onu seçmişti ancak o yanında Pallando'yu da götürdü. Birlikte Rhûn ve Khand gibi Orta Dünya'nın uzak bölgelerine gittiler.
Alatar ismi "sonradan gelen" olarak çevrilebilir.[3]
Akıbetleri ve Çıkarımlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Tolkien bu konuda çok az şey yazmış olduğundan pek fazla bilgi yoktur ve çoğu bilinenler söylenti veya tahmindir.
- Saruman Batı'ya döndükten sonra, Saruman gibi Mavi Büyücüler'in de akıllarının çelinip, Sauron'un ve kötülüğün hizmetine girmiş olabilecekleri söylentilerden bir tanesi.[4] Tolkien eski yazılarında bunu şöyle açıklamıştır:
“Bu ikisi hakkında gerçekten net bir şey bilmiyorum. Güney ve Doğu’da, Númenórean sınırlarının çok uzaklarında, düşman topraklarında misyonerlik yaparak gidebildikleri kadar ilerlediklerini düşünüyorum. Ne kadar başarılı oldular, bilemiyorum. Muhakkak farklı şekilde ;ancak Saruman’ın düştüğü gibi karanlığa yenilmiş olmalarından korkuyorum. Ve Sauron’un daha uzun dayanmasını sağlayan gizli kültleri ve büyü geleneklerini başlatanlar ya da bunun kurucuları olmalarından şüpheleniyorum.”
-J.R.R. Tolkien, Tolkien’ın Mektupları, Mektup 211 (14 Ekim 1958)
Burada Tolkien, kendinden emin olmadığı açıklamalarında Mavi Büyücüler'in başarısız olduğunu düşündüğünü yazmıştır. Ama Bitmemiş Öyküler’de net bir şekilde sadece Gandalf’ın Valinor’a döndüğünü şu şekilde belirtmiştir:
"Efsaneyi öğrenecek misin uzun zamandır saklı tutulan,
Gelen beşli hakkındaki uzak bir diyardan?
İçlerinden yalnızca biri döndü.
Diğerleriyse bir daha görülmedi.”
- Yıllar sonra yaptığı düzenlemelerde Tolkien, bu iki büyücü hakkında fikirlerini değiştirmiş idi.[4]
“Görevleri Sauron’u alt etmekti: Melkor’la işbirliğini reddeden bazı kabilelere yardım getirmek, isyanı hareketlendirmek… ve daha sonra Sauron’un saklandığı yeri ortaya çıkarmaya çalışmaları (ki başaramadılar), karanlık Doğu boyunca anlaşmazlığa ve kargaşaya sebep oldu. 2. ve 3.Çağ’da Doğu güçlerinin zayıflamasında büyük etkileri oldu. Aksi halde 2.ve 3.Çağ’da sayıca Batı’ya ezici üstünlük kuracaklardı.”
-J.R.R. Tolkien, “Orta Dünya Halkları” “Son Yazılar” C. Tolkien Düzenlemesi
Yani belki de Mavi Büyücü'ler olmasa idi Yüzük Savaşı kazanılamayacaktı. Bu yeni düzenlemede: artık Orta-Dünya’ya Saruman, Gandalf ve Radagast’la birlikte varmadıkları; onun yerine bundan çok daha önce -yaklaşık olarak Glorfindel’le aynı zamanda, 2.Çağ’ın 1600.yılı civarlarında geldikleri kabul edilmiş. Glorfindel, Eriador Savaşı’nda Elrond’a yardıma giderken, Pallando ve Alatar da Doğu’ya doğru yolculuğa çıkmışlardır.
- Diğer bir varsayıma göre; Alatar ve Pallando'yu seçen Vala Oromë olduğu için, onlara Gandalf ve Saruman'dan farklı görevler verilmiş olabilir. Valar arasında Orta Dünya'nın doğusuna en sık giden Oromë olduğundan, daha önceki deneyimlerine göre bu bölgede ilgilenilmesi gereken konular olduğunu düşünüp, elçilerini buraya göndermiş olabilir.
Günümüz Adaptasyonları
[değiştir | kaynağı değiştir]Hobbit: Beklenmedik Yolculuk filminde, Bilbo Baggins ve Gri Gandalf büyücüler hakkında konuşurken Mavi Büyücülerden de bahsederler. Bilbo kaç tane büyücü olduğunu sorduğunda Gandalf saymaya başlar: Kendisi, Saruman, iki Mavi Büyücü (isimlerini hatırlamadığını söyler) ve Radagast. Onlardan LOTR filmlerinde bahsedilmez. Sadece 3. filmin extended versiyonunda Saruman "5 büyücünün asası" diyerek gönderme yapar ve Tolkien Mektupları Mektup 156 (4 Kasım 1954)'de onları şöyle anlatmaktadır; Yüzük Savaşı sırasında amaçları, Orta Dünya'daki "güçlerinin" herhangi bir şekilde gösterilmesini sınırlamak ve engellemek ve bunun yerine, Sauron'a karşı çıkmak için başkalarının kalplerini ve zihinlerini eğitmek, tavsiyelerde bulunmak, talimat vermek ve uyandırmaktı onların işi.[5]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.
- ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.
- ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2016.