Pitos - Vikipedi
Pitos (/ˈpɪθɒs/,[1] Yunanca Çoğul: pithoi Grekçe: πίθοι) büyük bir saklama kabının Yunanca adıdır.[2] Terim, Neolitik, Tunç Çağı ve sonraki Demir Çağı'nda Akdeniz'i çevreleyen medeniyetler arasında kullanılan bu tür kaplarda kullanılır. Pitoslar, esas olarak sıvılar ve tahıllar için depolama aracı olarak kullanıldı. Sonraki dönemlerde varil ve fıçılarla kıyaslanabilir durumdaydılar. İsim diğer dillerde farklıydı; örneğin Hititler harsi- kullandı.[3]
Ayrıca, atılan pitoslar başka amaçlar için de kullanıldı. Bazı dönemlerdeki seramik küvetler gibi pitosların büyüklüğü onları kullanışlı bir tabut haline getirdi. Mycenae ve Girit'teki Orta Helladik mezarlarda bazı gömülerin kemikleri pitoslara yerleştirilmiştir. El Argar'ın eski İber kültürü, B evresinde (MÖ 1500-1300) tabutlar için pitoslar kullandı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "pithos." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
- ^ "πίθος". Dictionary of Standard Modern Greek (Yunanca). Center for the Greek Language. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021.
- ^ Puhvel, Jaan (1991). "harsi-". Hittite Etymological Dictionary. Trends in Linguistics Documentation 5. Volume 3 Words beginning with H. The Hague: Mouton de Gruyter.
Arkeoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |