III. Lothar - Vikipedi

III. Lothar
III. Lothar'ın 1131 tarihli belge üzerindeki mührü
Kutsal Roma İmparatoru
Hüküm süresi1133–1137
Taç giymesi4 Haziran 1133, Roma
Önce gelenV. Heinrich
Sonra gelenI. Friedrich
Saksonya Dükü
Hüküm süresi1106–1137
Önce gelenMagnus
Sonra gelenII. Henry
Doğum9 Haziran 1075 öncesi
Unterlüß, Saksonya Dükalığı
Ölüm4 Aralık 1137 (62 yaşında)
Breitenwang, Bavyera Dükalığı
DefinKönigslutter
Eş(ler)iRichenza
Çocuk(lar)ıGertrude
HanedanSupplinburg
BabasıSupplinburglu Gebhard
AnnesiFormbachlı Hedwig
DiniKatolik

III. Lothar Supplinburg (1075 – 1137), Saksonya Dükü (1106), Almanya Kralı (1125) ve 1133-1137 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorudur. Kont Gebhard (Supplinburg)'un oğludur.

Sıra derece üzerine bir not

[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman hükümdarlarının numaralanması genellikle art arda gelişi takip eder. Karolenj İmparatorluğu'na geriye gider ve Doğu Frank krallığıyla ortaya çıkar. Bu nedenle III. Lothar, 843-855 yılları arasında hükümdarlık yapmış olan I. Lothar ve kral II. Lothar (Lotharingia)'nın (855-869 yılları arası hükümdarlık yapmıştır) ardılı olarak görülür. Fakat II. Lothar imparator değildi ve Almanya'yı uygun şekilde yönetmedi.

Güce yükselmek

[değiştir | kaynağı değiştir]

Lothar'ın gençliği hakkında bildiklerimiz azdır. O Haziran 1075 tarihinde doğumundan önce babasını kaybetmiş bir çocuktur. Babası Gebhard (Supplinburg) IV. Heinrich'na karşı yapılan savaşta ölmüştü.

Yıllar sonra Lothar, satın alarak veya evlilik yoluyla miras olarak elde ettiği topraklarla Billung, Nordheim ve Brunswick ailelerinin arazilerini kazandı ve kuzey dükalığında toprak sahibi egemenlerden biri haline geldi. V. Heinrich (Kutsal Roma İmparatoru) tarafından babası IV. Heinrich'na karşı yardım karşılığında 1106 yılında Saksonya Dükü yapıldı. Terfi ile teşvik edildi ve dükalık arazileri üzerine konan yeni bir vergi üzerine öfkelendi. Lothar daha sonra Heinrich'in yönetimine isyan etti ve Heinrich'in Saksonya'yı yönetme kabiliyetini yalanladı. 1115 yılında kuvvetleri imparatoru Welfesholz Savaşı'nda yendi.

Heinrich, 1125 yılında öldüğünde Lothar, imparatorluk şansölyesi (Almanya'da başkan) olarak görülüyordu. Tam şumüllü bir toprak sahibi olarak masaya gücünü koydu. Fakat birazca elli yaşın üzerindeydi ve erkek bir çocuğu yoktu. Bu durum onu asilzade sınıfı için yumuşak huylu biri yapıyordu. Her şeye rağmen Hohenstaufen Hanedanı başı olan II. Frederick (Swabia Dükü) ile tartışmalı güç mücadelesinden sonra Almanya Kralı seçildi. Onun seçimi dikkate değer bir şeydi çünkü miras yolu ile kalan ardıllık kavramından ayrılışı işaret ediyordu.

Kuzey ve Doğudaki hareketler

[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorun Almanya'ya en çok uzun süreli katkısı onun kuzey ve doğudaki hareketlerinden geldi. Sakson olarak bölgeye daha önceki imparatorlardan daha çok dikkat verdi. Hatta Alman Kral'ı olmadan önce Holstein ve Stormarn'ın kontrolünü I. Adolf (Schauenburg)'e vermişti. 1134 yılında I. Albrecht (Brandenburg)'u Brandenburg prensi olarak atadı. 1136 yılında Konrad (Büyük Wettin)'i (kendisi Meissen Prensi iken) Lausitz Prensliği pozisyonuna atadı böylece iki sınır bölgesini birleştiriyordu. İlave olarak Papa'ya Bremen ve Magdeburg başpiskoposlarının bölgedeki haklarını genişletmesi için ricada bulundu. Kral II. Eric (Danimarka) 1135 yılında Reichstag'ın bir üyesi olarak imparatorun vasalı yapıldı. Başarılı diplomatik bir araya girişle Lothar, Polonya ve Bohemya arasındaki savaşı sona erdiriyor ve bu hareket Polonya Dükü Bolesław III Wrymouth'un boyun eğmesi ve uzun süre ödenmeyen vergiyi kabul etmesiyle sonuçlanıyordu. Ayrıca Polonya Dükü, Pomerania ve Rügen'i imparatorun bir zeametleri (tımar) olarak kabul etmek zorunda kalmıştı.

Lothar, hanımı Richenza (Northeim)'dan sadece yaşayan bir kız çocuk Gertrud (Süpplingenburg)'a 18 Nisan 1115 tarihinde sahiptir. Onun seçimi için Welf'in desteğini elde emek amacıyla, Lothar Gertrud'u Bavyera dükü X. Heinrich'le 29 Mayıs 1127 yılında evlendirdi. Onların Heinrich (Aslan) adlı oğlan çocukları oldu.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
III. Lothar
Supplinburg Hanedanı
Resmî unvanlar
Önce gelen:
V. Heinrich
Almanya kralı
(resmen Roma Kralı)

1125–1137
Sonra gelen:
III. Konrad
Önce gelen:
V. Heinrich
İtalya Kralı
1128–1137
Sonra gelen:
I. Friedrich Barbarossa
Önce gelen:
V. Heinrich

Kutsal Roma İmparatoru

1133–1137
Sonra gelen:
I. Friedrich Barbarossa
Önce gelen:
Magnus
Saksonya Dükü
1106–1137
Sonra gelen:
II. Heinrich (Görkemli)