Shinsuke Nakamura - Vikipedi
Shinsuke Nakamura | |
---|---|
Doğum | 24 Şubat 1980 Mineyama, Kyoto, Japonya |
Eş(ler)i | Harumi Maekawa (e. 2007) |
Profesyonel güreş kariyeri | |
Takma ad(lar)ı | Nakamura Shinsuke Nakamura |
Boyu | 1,88 m (6 ft 2 in) |
Kilosu | 104 kg (229 lb) |
Eğitildiği yer | Kyoto, Japonya |
Eğiten | Inoki Dojo Kotetsu Yamamoto Osamu Kido |
Başlangıç | 29 Ağustos 2002 |
Shinsuke Nakamura (d. 24 Şubat 1980), Japon profesyonel güreşçi. Günümüzde WWE güreşçisidir.[1]
Profesyonel güreş kariyeri
[değiştir | kaynağı değiştir]New Japan Pro Wrestling
[değiştir | kaynağı değiştir]Super Rookie (2002–2005)
[değiştir | kaynağı değiştir]NJPW Dojo (NJPW'nin güreş okulu) tarafından eğitilen Nakamura, 2002 yılında NJPW roster'ında yer bulmuştur. Kendisi, NJPW görevlilerini dayanıklılığı, hızı ve tekniği dolayısıyla çok beğendirmiştir.
Kendisi, ilk maçını 29 Ağustos 2002'de yapmıştır. Fanlar tarafından çok beğenilen Shinsuke, bu maçtan sonra fanlar tarafından Super Rookie diye adlandırılmıştır.
Bu dönemlerde birkaç MMA maçını da kariyerine sığdıran Nakamura, 2003'te yapılan Tokyo Dome Show'da da, takım arkadaşı Michiyoshi Ohara ile bir galibiyet kazanmıştır. 1 Şubat 2003 tarihinde, kendi ve partnerleri (Hiro Saito & Tatsiyori Goto) ile birlikte Teisen Hall Cup Six Man Tag Tournament'ı kazanmışlardır. 2 Mayıs 2003'te de, kendinden çok daha tecrübeli olan Jan "The Giant" Nortje'yi bir MMA maçında yenerek 2003 G1 Climax'te kendine bir yer kazanmıştır. Turnuvada toplamda 2 maç kazanmıştır. 9 Aralık 2003'te, kendi IWGP Heavyweight şampiyonu olan Hirohoshi Tenzan ile kemeri için bir maça çıkmıştır ve bu maçı kazanıp, bu kemeri en genç ellerinde tutan kişi olmuştur (23 yaşındayken) ve kendi bu kemeri aldığında sadece 1 sene, 3 aylık bir güreşçidir. 2004 Tokyo Dome Show'da da Yoshihiro Takayama'yı yenen Nakamura, hem IWGP şampiyonluğunu korumuş, hem de NWF kemerini kazanıp iki kemeri birleştirmiştir. Ancak, bazı sakatlıklar dolayısıyla kemeri bırakmak zorunda kalmıştır.
28 Mart 2004'te beklenilen return'ünü gerçekleştirip, Hirohoshi Tenzan ile maça çıkmıştır, o maçı da kazanmıştır. Son MMA maçında da Alexey Ignashov'u yenen Shinsuke, bu galibiyet ile de 2004 G1 Climax'e katılma şansını elde etmiştir. Kendisi bu turnuvada da 8 puan toplamıştır ve "Mr. Puroresu" Genichiro Tenryu gibi bir ismi alt etmiştir. Kendisi turnuvayı kazanamadı ancak, bu galibiyetten sonra meslektaşlarının saygısını kazandığı bir gerçek. 11 Aralık 2004'te ise kendi ve partneri Hirohoshi Tanahashi ile, Minoru Suzuki & Kensuke Sasaki takımını yenerek başarılarına bir de IWGP Tag Team şampiyonluğu eklemiştir. 2005 Tokyo Dome Show'da da, U-30 şampiyonluğu için Hirohoshi Tanahashi'yi yenen Nakamura, başarılarına bir yenisini daha eklemiştir. Kendileri bu maçta rakiptiler ancak, IWGP Tag Team şampiyonluğu hala onlardaydı. 30 Kasım 2005'te de bu kemerleri Chono & Tenzan takımına kaybettiler.
Ayrılma ve Geri Dönüş (2006–2009)
[değiştir | kaynağı değiştir]2006 Tokyo Dome Show'da, Nakamura Lesnar ile IWGP kemeri için karşılaşmış ancak kemeri kazanamamıştır. Birkaç ay sonra da NJPW'ye daha iyi bir güreşçi olmak için ve vücudunu geliştirmek için ara vermiştir. Bu aralarda WWE'ye gideceği bile gündeme gelmiştir. 24 Eylül 2006'da NJPW'e dönen Nakamura, cidden vücudunu geliştirmiş ve daha sıkı bir güreşçi olmuştur. Landslide adlı yeni bir finisher da kullanmaya başlamıştır. Chono'nun BLACK stable'ına da katılan Nakamura, Chono ile 2006 Tag League turnuvasını da kazanmıştır. Turnuva sırasında Nakamura, ne kadar sıkılaşsa ve vücudunu geliştirse de hızını kaybetmediğini göstermiştir. 2007 Tokyo Dome Show'da Toshiaki Kawada'ya kaybetse de, yeni güreş stilini geliştirmeye devam ettiği gözlerimizin önüne serilidir. BLACK ile zamanında genellikle New Japan Sekigun ile bir feudda bulunmuştur. G1 Climax 2006'da, Nakamura yarı finallere ulaşmıştır ancak bir omuz sakatlığı yaşadığından turnuvadan çekilmek zorunda kalmıştır. 11 Kasım 2007'de dönen Nakamura, RISE'ın lideri olmuştur. 9 Aralık 2007'de de, Tokyo Dome'da IWGP şampiyonluğu için maça çıkmaya hak kazanmıştır.
2008, Nakamura için büyük ve çok iyi bir yıl olmuştur. Tokyo Dome'da, Tanahashi'yi yenip IWGP şampiyonu olan Nakamura, aynı kemerin IGF versiyonunun sahibi olan Kurt Angle'ı da yenip iki kemeri birleştirmiştir.
27 Nisan'da da bu kemeri Keiji Mutoh'a kaybetmiştir. G1 Climax 2008'de de yarı finallerde elenmiştir. G1 Tag League 2008'de de yarı finalde elenmişlerdir. (Hirooki Goto ile)
Strong Style Dönüşü (2009–2012)
[değiştir | kaynağı değiştir]Nakamura, 2009 senesinde IWGP kemerini geri kazanmıştır. Tokyo Dome 2009'da, Goto ile takım olup Misawa ve Sugiura isimlerini yenmiştir.
RISE'dan ayrılıp CHAOS'u kuran Nakamura, G1 Climax'te de finalde kaybetmiştir. IWGP şampiyonu Tanahashi sakatlanınca, Makabe ile bir maç yapan Nakamura, bu maçı kazanıp IWGP şampiyonun olmuştur. Tag League'de de Toru Yano ile takım olmuştur, ancak maceraları kısa sürmüştür.
Nakamura, 2010'a IWGP şampiyonu olarak girmiştir, Tokyo Dome 2010'da da Yoshihiro Takayama'yı main event'te mağlup etmiştir. 3 Mayıs'ta şampiyonluğu Togi Makabe'ye kaybetmiştir. G1 Climax'te, Nakamura 2. olarak gelmiştir (puan sıralamasında) ancak Go Shiozaki ile yaşadığı beraberlik onu finallerden uzak tutmuştur.
Dome Show 2011'de, Go Shiozaki'yi yenmeyi başarmıştır. 3 Mayıs'ta, Nakamura, Tanahashi'den kemerini geri almaya çalışmış ancak başarısız olmuştur. Bundan sonra Nakamura, heel olmuştur ve kırmızı taytlarını giymeye geri dönmüştür. 1 Ağustos'ta, Nakamura G1 Climax'e girmiştir ve turnuvayı kazanmıştır. Yani IWGP şampiyonluğu için bir maç daha kazanmış da oluyor. 19 Eylül'de şampiyon Tanahashi ile maça çıkmıştır ancak kemeri kazanamamıştır.
Intercontinental Şampiyonu (2012–2016)
[değiştir | kaynağı değiştir]22 Temmuz 2012'de, Hirooki Goto'yu yenerek kariyerinde ilk kez IWGP Intercontinental şampiyonluğunu kazanmıştır. Goto ile rematch'e çıkmıştır ancak kemer sahibi değişmemiştir. 2012 G1 Climax'te, CHAOS'tan takım arkadaşı Kazuchika Okada ile bir maça çıkmıştır ve kazanmıştır. Bu maç sonucu, Nakamura CHAOS'taki asıl lider olarak öne çıkmıştır.
8 Ekim'de kemerini savunmak için Hirooki Goto ile bir maça daha çıkan Nakamura, başarıyla kemerini savunmuştur. 11 Kasım'da gerçekleşen Power Struggle'da da Karl Anderson'u yenen Nakamura, 3. başarılı kemer savunmasını yapmıştır.
Üstüne Wrestle Kingdom 7 (Tokyo Dome Show 2013)'da da Kazushi Sakuraba'yı yenip, başarılı kemer savunma sayısını 4 yapmıştır. Fantasticamania 2013'te de La Sombra'yı yenip bu sayıyı 5 yapmıştır. Bu sıralarda, CHAOS, NJPW'nin başka bir stable'ı ile feuda katılmıştır. Suzuki-gun. 3 Mart'taki NJPW'nin 41. yılı için yapılan özel şovda da Lance Archer'ı yenmiş, sayıyı da 6 yapmıştır. 1 ay sonra da Archer'ın tag team partneri Davey Boy Smith Jr.'ı yenerek sayıyı 7 yapmıştır. Nakamura, Shelton X Benjamin'i de yenmiş, sayıyı 9 yapmıştır ancak 313 günlük reign'ini La Sombra bitirmiştir. 50 gün sonra kemeri tekrar kazanmıştır ve o kemeri 1'den fazla elinde tutan ilk kişi olmuştur. G1 Climax 2013'te Shelton Benjamin onu final gününde yenerek, turnuvadan elemiştir. Nakamura da bundan yaklaşık 2-3 hafta sonra, Benjamin'i kemerini ortaya koyduğu bir maçta yenmiştir. King of Pro Wrestling 2013'te de Naomichi Marufuji'i yenerek kemerini bir kez daha korumuştur. 9 Kasım'daki Power Struggle 2013'te de Minoru Suzuki'yi yenmiştir. Bu maçta, eğer Nakamura kaybetseydi Suzuki-gun'a katılmak zorunda kalacaktı.
Wrestle Kingdom 8 (Tokyo Dome Show 2014)'te Hiroshi Tanahashi'ye kemerini kaybetmiştir. Rematch, 9 Şubat'ta, The New Beginning in Hiroshima'da gerçekleşmiştir ancak kemeri kazanamamıştır. Mart'ta, Nakamura New Japan Cup'ta yer aldı ve finalde Bad Luck Fale'i yendi. Yani turnuvayı kazandı. Invasion Attack 2014'te de, kemerini Tanahashi'den başarıyla geri aldı. 21 Haziran'da gerçekleşen Dominion 6.21'de, Nakamura kemerini Bad Luck Fale'a kaybetti. G1 Climax 2014'te, Nakamura finallere çıktı ancak CHAOS takım arkadaşı Kazuchika Okada tarafından yenildi.
Power Struggle 2014'te, Nakamura, kemerini korumak için Katsuyori Shibata'yı yendi. Maç sonunda Kota Ibushi, kendine bir saldırı gerçekleştirdi ve ikili arasında WK9'da bir maç ayarlandı. WK'daki maçı Nakamura kazandı ve kemerini korumuş oldu. New Year Dash şovunda Yuji Nagata kendine meydan okudu ve ikili arasında The New Beginning'de bir maç ayarlandı. New Beginning'de kendini yendi, ancak kemerini Wrestling Dontaku'da Hirooki Goto'ya kaybetti. Dominion 7.5 in Osaka-jo Hall şovunda rematch'e çıksa da Goto onu tekrar mağlup etti.
23 Temmuz ve 15 Ağustos tarihleri arasında Nakamura G1 Climax 2015'te mücadele etti. Dirsek sakatlığı yüzünden bir maçı kaçırmasına rağmen bloğunu 7 galibiyet, 2 mağlubiyet ile bitirip finallere çıkmaya hak kazandı. Turnuva finalinde Hiroshi Tanahashi'ye yenildi.
Destruction In Kobe şovunda Hirooki Goto'yu yenerek 5. kez Intercontinental Championship'i kazandı. Kemerini Power Struggle şovunda Karl Anderson'a karşı korudu. Wrestle Kingdom 10 şovunda ise AJ Styles'i mağlup etti ve kemerini ikinci kez korumuş oldu. Şovdan saatler sonra, Nakamura'nın 4 Ocak 2016 sabahı NJPW'ya şirketten ayrılacağını söylediği ve WWE'ye gideceği yönünde haberler ortaya çıktı. 5 Ocak'taki New Year Dash şovunda yeni heavyweight Kenny Omega kendine Intercontinental Championship için meydan okudu. Lakin 12 Ocak'ta Nakamura kemerin kendinden alınacağını duyurdu ve resmi olarak 25 Ocak'ta kemeri boşa çıkartılmasıyla 5.reigni bu şekilde son buldu. Nakamura NJPW kontratı altındaki son maçına 30 Ocak'ta çıktı ve Kazuchika Okada & Tomohiro Ishii ikilisiyle takım olup Hirooki Goto, Hiroshi Tanahashi & Katsuyori Shibata takımı yendi.
WWE
[değiştir | kaynağı değiştir]NXT (2016–günümüz)
[değiştir | kaynağı değiştir]6 Ocak 2015 tarihinde Tokyo Sports ile gerçekleştirdiği röportajda NJPW'dan ay sonunda ayrılacağını ve WWE'de yer alacağını doğruladı. 27 Ocak'ta ise WWE resmi olarak Nakamura'nın 1 Nisan 2016'daki NXT TakeOver: Dallas'ın bir parçası olacağını duyurdu. 22 Şubat'ta WWE bir Japonya'da bir basın toplantısı yaparak Nakamura'yı resmi olarak kadrosuna kattığını duyurdu. 1 Nisan'da Nakamura debut maçında, muhteşem bir mücadele sonucu Sami Zayn'i mağlup etmeyi başardı. Samoa Joe'yu NXT:Takeover şovunda mağlup edip NXT Şampiyonu oldu.
Güreşte
[değiştir | kaynağı değiştir]- Bitirici Hareketleri
- Bomaye[2] (NJPW/ROH) / Kinshasa[3] (NXT) (Running knee strike to an opponent's head,[4] sometimes from the second rope)[5] – 2009–şu anda
- Cross armbreaker,[6][7] sometimes while flying[8]
- Landslide (Samoan driver, sometimes from the second rope)[6][7] – 2006–2009
- Shining Triangle (Running triangle choke while using the opponent's knee for leverage)[6][7]
- İmza Hareketleri
- Hiroyoshi Tenzan ile
- Bitirici Hareketleri
- Ten-Naka Koroshi (Doomsday DDT)[17]
- Bitirici Hareketleri
- Lakapları
- Giriş Müzikleri
Başarıları
[değiştir | kaynağı değiştir]- WWE
- WWE Royal Rumble (2018)
- WWE United States Championship (2 kez)
- WWE Intercontinental Championship (2 kez)
- WWE SmackDown Tag Team Championship (1 kez)
- WWE NXT
- NXT Championship (2 kez)
- Inoki Genome Federation
- New Japan Pro Wrestling
- IWGP Heavyweight Championship (3 kez)[13]
- IWGP Intercontinental Championship (5 kez)[21][22][23][24][25]
- IWGP Tag Team Championship (1 kez) – Hiroshi Tanahashi İle[7]
- IWGP U-30 Openweight Championship (1 kez)[7]
- NWF Heavyweight Championship (1 kez)2[7]
- 10,000,000 Yin Tag Tournament (2004) – Hiroyoshi Tenzan İle[7]
- G1 Climax (2011)[26]
- G1 Tag League (2006) – Masahiro Chono İle[13]
- National District Tournament (2006) – Koji Kanemoto İle[27]
- New Japan Cup (2014)[28]
- Teisen Hall Cup Six Man Tag Team Tournament (2003) – Hiro Saito ve Tatsutoshi Goto İle[7]
- Yuko Six Man Tag Team Tournament (2004) – Blue Wolf ve Katsuhiko Nakajima İle[7]
- Heavyweight Tag MVP Award (2005) Hiroshi Tanahashi İle[29]
- New Wave Award (2003)[30]
- Tag Team Best Bout (2004) with Hiroyoshi Tenzan vs. Katsuyori Shibata and Masahiro Chono on October 24[31]
- Technique Award (2004)[31]
- Pro Wrestling Illustrated
- Tokyo Sports
- Best Bout Award (2013) vs. Kota Ibushi on August 4[33]
- Best Bout Award (2014) vs. Kazuchika Okada on August 10[34]
- Rookie of the Year Award (2003)[35]
- Technique Award (2012)[36][37]
- Wrestling Observer Newsletter
- 5 Star Match (2015) vs. Kota Ibushi on January 4[38]
- 5 Star Match (2015) vs. Hiroshi Tanahashi on August 16[39]
- Most Charismatic (2014, 2015)[40][41]
- Pro Wrestling Match of the Year (2015) vs. Kota Ibushi on January 4[40]
- Wrestler of the Year (2014)[41]
- Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame (Class of 2015)[42]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Shinsuke Nakamura - WWE.com". WWE. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2015.
- ^ "Shinsuke Nakamura". New Japan Pro Wrestling. 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016.
- ^ "Nakamura and Zayn tear down the house". WWE. 1 Nisan 2016. 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016.
- ^ Caldwell, James (8 Ağustos 2014). "New Japan G1 Climax results 8/8: Okada, Tanahashi, Styles, Nakamura lead into G1 Climax Finals". Pro Wrestling Torch. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016.
- ^ Namako, Jason (10 Ağustos 2014). "8/10 NJPW G-1 Climax Finals Recap (Okada/Nakamura)". Wrestleview. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015.
- ^ a b c d e f g h i "Cagematch profile". Cagematch. 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009.
- ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Puroresu Central profile". Puroresu Central. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009.
- ^ a b c "New Japan Pro Wrestling profile". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2010.
- ^ Caldwell, James (7 Nisan 2013). "Caldwell's New Japan "Invasion Attack" iPPV report 4/7: Complete "virtual-time" coverage of new IWGP World champion, U.S. stars in title matches, more". Pro Wrestling Torch. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2013.
- ^ Powell, Jason (4 Ocak 2015). "1/4 Powell's NJPW Wrestle Kingdom 9 results and review: Hiroshi Tanahashi vs. Kazuchika Okada for the IWGP Heavyweight Championship, A.J. Styles vs. Tetsuya Naito, Red Dragon vs. The Time Splitters vs. The Young Bucks vs. Forever Hooligans". Pro Wrestling Dot Net. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2016.
- ^ Radican, Sean (6 Temmuz 2015). "Radican's NJPW "Dominion" PPV Report 7/5: Okada vs. Styles main event, Shibata-Sakuraba, Goto-Nakamura, more". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2016.
- ^ Radican, Sean (15 Ağustos 2015). "Radican's "NJPW G1 Climax Night 18" PPV Blog 8/15: Elgin-Ishii war, B Block finalist determined, G1 match analysis & ratings". Pro Wrestling Torch. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2016.
- ^ a b c "Purolove profile". Purolove.com. 20 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2009.
- ^ "Shinsuke Nakamura". Wrestlingdata. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016.
- ^ Radican, Sean (22 Ekim 2015). "Radican's New Japan "King of Pro Wrestling" PPV Report". Pro Wrestling Torch. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016.
Nakamura hit his signature running knee strike in the corner, but Anderson kicked out at 2.
- ^ Radican, Sean (11 Kasım 2015). "11/7 NJPW "Power Struggle" PPV – Radican reviews Nakamura-Anderson, Honma, more". Pro Wrestling Torch. 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016.
Anderson blocked it, but Nakamura caught him with his signature running knee in the corner a short time later for a 2 count.
- ^ "New Japan Pro Wrestling - "Tsuyoku-Are ~ Toukon Series 2004"" (Almanca). PuroLove.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015.
- ^ "Shinsuke Nakamura". WWE. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2016.
- ^ "Viernes 31 de Mayo '13". Consejo Mundial de Lucha Libre (İspanyolca). 1 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2013.
- ^ "WWE: The Rising Sun (Shinsuke Nakamura) - Single". WWE Music Group. iTunes. 4 Nisan 2016. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2016.
- ^ "NJPW 40th anniversary Tour Kizuna Road". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012.
- ^ "吉野家Presents Kizuna Road 2013". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2013.
- ^ "Invasion Attack 2014". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2014.
- ^ "Destruction in Kobe". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2014.
- ^ "Destruction in Kobe". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015.
- ^ "ブシロード Presents G1 Climax XXI ~The Invincible Fighter~". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 14 Ağustos 2011. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011.
- ^ "11月17日(金)東京ドームシティ・ジオポリス". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013.
- ^ "New Japan Cup 2014". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014.
- ^ "2005 New Japan Awards". Strong Style Spirit. 10 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2011.
- ^ "2003 New Japan Awards". Strong Style Spirit. 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2011.
- ^ a b "2004 New Japan Awards". Strong Style Spirit. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2011.
- ^ "Pro Wrestling Illustrated (PWI) 500 for 2015". The Internet Wrestling Database. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015.
- ^ "オカダ・カズチカが2年連続「プロレス大賞」MVP!25年ぶりの快挙". Tokyo Sports (Japonca). 10 Aralık 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2013.
- ^ "オカダVS中邑「プロレス大賞ベストバウト」は新日8・10西武ドーム「G1決勝戦」". Tokyo Sports (Japonca). 9 Aralık 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014.
- ^ "Rookie Of The Year". Cagematch. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2010.
- ^ "「2012年度プロレス大賞」受賞者". Tokyo Sports (Japonca). 11 Aralık 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2012.
- ^ "【最年少タイ!!】オカダが『プロレス大賞』MVPを「あたりまえ」の初受賞!! ベストバウトはオカダvs棚橋!中邑は技能賞!!". New Japan Pro Wrestling (Japonca). 11 Aralık 2012. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2012.
- ^ Meltzer, Dave (12 Ocak 2015). "Jan. 12, 2015 Wrestling Observer Newsletter: Jon Jones tests positive for cocaine, UFC 182 & Wrestle Kingdom 9 reports, top historical draws, Foxcatcher, and much more". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, Kaliforniya. s. 8. ISSN 1083-9593.
- ^ Meltzer, Dave (24 Ağustos 2015). "August 24, 2015 Wrestling Observer Newsletter: Summerslam preview, G1 Tournament and finals review, Silva trial details, tons more". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, Kaliforniya. s. 24. ISSN 1083-9593.
- ^ a b Meltzer, Dave (25 Ocak 2016). "January 25, 2016 Wrestling Observer Newsletter: 2015 Observer Awards Issue". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, Kaliforniya. ss. 16, 27. ISSN 1083-9593.
- ^ a b Meltzer, Dave (26 Ocak 2015). "Jan. 26, 2015 Wrestling Observer Newsletter: 2014 awards issue w/ results & Dave's commentary, Conor McGregor, and much more". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, Kaliforniya. ss. 1, 11. ISSN 1083-9593.
- ^ Meltzer, Dave (9 Kasım 2015). "November 9, 2015 Wrestling Observer Newsletter: 2015 Hall of Fame Issue". Wrestling Observer Newsletter. Campbell, Kaliforniya. s. 1. ISSN 1083-9593.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Shinsuke Nakamura WWE.com profili
- X'te Shinsuke Nakamura