Türkiye'de Doğu Ortodoksluğu - Vikipedi
Doğu Ortodoks Hristiyanlığı bugün Türkiye'de sadece bir azınlığın dinidir. Günümüzde Türkiye'yi oluşturan bölge Bizans mirasının merkezi bir parçası olduğundan, bir zamanlar Bizans İmparatorluğu döneminde baskın dindi. Bugün, nüfusun yüzde birinin onda birinden azı Ortodoks Hristiyanlardır. Antakya'nın da içinde bulunduğu İstanbul ve Hatay illeri, bu bölgelerde azınlık olmalarına rağmen nispeten yoğun Hristiyan nüfusa sahip Türkiye'deki Hristiyanlığın ana merkezleridir. Türkiye'de mevcut olan Ortodoks Hristiyanlığın geleneksel çeşidi, esas olarak Rum Ortodoks Kilisesi'ne odaklanan Doğu Ortodoks koludur.
2011 yılında bazı araştırmacılara göre Türkiye'deki Ortodoksların sayısı ülke nüfusunun %0.008'i kadardır (yaklaşık 5897 kişi).[1]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Wikimedia Commons'ta Türkiye'de Doğu Ortodoksluğu ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.
- Türkiye'de Hristiyanlık
- İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi
- Türkiye'deki Gürcü Ortodoks Kilisesi
- Türkiye'de Protestanlık
- Türkiye'deki Ortodoks azınlıklar
- Türkiye'de Katolik Kilisesi
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Православные составляют 0,008 % населения Турции — исследование" (Rusça). 21 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011.