Takım zamana karşı - Vikipedi

Team CSC, 2004 Tour de France, 4. Etapta.

Takım zamana karşı veya Takım zaman denemesi (TTT), bisiklet takımlarının zamana karşı yarıştığı yol tabanlı bir bisiklet yarışı. TTT'de kazanan takım, her takımın dördüncü bitiren sürücüsünün zamanlarının (genellikle yarış organizatörleri tarafından başka türlü belirlenebilmektedir.) karşılaştırılmasıyla belirlenir.[1] Bu, her takımın ilk dört (en az) sürücüsünü sıkı bir grupta bitiş çizgisine getirmeye çalışacağı anlamına gelir: aslında herhangi bir bisikletçinin dördüncü bisikletçiden çok daha önce yarışı bitirmesi dezavantajdır, geride grup içinde kalan hızlı bir bisikletçi dördüncü bisikletçinin daha hızlı bir zaman almasına yardımcı olabilir.

TTT bir etap yarışının bir parçası olduğunda, her sürücüye genel sınıflandırma zamanlamalarında eklenecek bir bitiş zamanı verilmesi gerekir. Bu nedenle, takımda önde gelen grupta bitiren tüm sürücülere ayrı ayrı dördüncü bisikletçinin zamanı verilir ve geride kalan herhangi bir bisikletçi olağan şekilde kendi bireysel zamanını alır.

Parkur ve mesafeler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Parkur güvenli ve mükemmel bir şekilde işaretlenmelidir. Yarış başlangıcından itibaren, parkur sadece yarıştaki sürücüler ve bu tür sürücüleri takip eden araçlar tarafından kullanılabilir.Sürülecek kalan mesafeler en az her 10 km'de bir açık bir şekilde, yokuş yukarı yarışlar için her kilometrede belirtilmelidir. Son kilometre kırmızı bir üçgenle gösterilir.[1]

Mesafeler[1]
Kategori Maksimum mesafe
Dünya Şampiyonaları Diğer etkinlikler
Erkekler Elit - 100 km
U-23 - 80 km
Küçükler - 70 km
Kadınlar Elit - 50 km
Küçükler - 30 km
Karışık yarış Elit
U-23
25 km her cinsiyet 50 km her cinsiyet

Taktik ve diziliş

[değiştir | kaynağı değiştir]
Bisiklet takımının takım zamana karşı yarışındaki sürüş animasyonu
Tek çizgi dizilişinde dönüşüm.

TTT'nin arkasındaki ana prensip, birkaç bisikletçinin formasyonun önünde biraz üstünde binebilmeleri yavaşça yorgunlukları artarken, diğerlerinin bu bisikletçilerin arkasına çekilmeleridir. Bisikletçiler daha sonra dönerek, bazı bisikletçilerin daha zinde takım arkadaşlarının arkasında dinlenmelerine ve yenilenmelerine olanak sağlarlar. Önde süren bisikletçinin grubu çektiği belirtilir.

Hızlanmalar daha fazla çaba gerektirir ve bu nedenle yumuşak, istikrarlı bir hıza sahip olmak arzu edilir. Farklı sürücüler farklı güç çıkışlarına, laktat eşiklerine ve aerodinamik özelliklere sahiptir. Bazı bisikletçileri çok erken kaybetmemek ve eşitlemek için, daha zayıf bisikletçiler daha kısa çeker ve daha güçlü bisikletçiler, hızdaki değişikliği en aza indirmek için aynı hızda daha uzun çekerler. Çekmeyi bitiren bir bisikletçi genellikle formasyonun en arkasına döner ve daha önce bu bisikletçinin arkasındaki bisikletçi devralır. İyileşmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyan bir bisikletçi, formasyonun arkasında daha uzun zaman alabilirken, diğer takım arkadaşları bu bisikletçinin önünde döner. Artan hız ile sürücüler daha sert fakat kısa çekişler yaparlar böylece güçlerini hemen tüketmemiş olurlar.

Etap yarışında zamana karşı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir etap yarışında, takımlar genellikle birkaç üyeden oluşur. Takımın her üyesi, N. takım üyesinin bitiş çizgisini geçme zamanı ile kredilendirilir; bu genellikle dokuz kişilik bir ekibin ortanca üyesinden sonradır (örneğin 2018 itibarıyla Tour de France'daki bir ekibin sekiz üyesinin dördüncüsü). Bununla birlikte, bir sürücü takımın ana grubundan düşerse, (N + 1). pozisyonunda veya daha sonra ayrı olarak bitirirse, bırakılan bisikletçi beşinci bisikletçinin değil, gerçek zamanını alacaktır. Takımın yöneticisi tarafından temel kurallar belirlenmemişse yarış içinde kaos sıklıkla ortaya çıkabilir.

En hızlı Büyük Turlar takım zaman denemeleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. Orica-GreenEDGE 57.841 km/h Nice - Nice (25 km) 2013
  2. Discovery Channel Team 57.324 km/h Tours - Blois (67.5 km) 2005
  3. Team CSC 57.298 km/h Tours - Blois (67.5 km) 2005
  4. Team Jumbo - Visma 57.202 km/h Bruxelles Palais Royal - Brussel Atomium (27.6 km) 2019
  5. Gewiss - Ballan 54.930 km/h Mayenne - Alençon (67 km) 1995
  6. Carrera 54.610 km/h Berlin (40.5 km) 1987

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b c "UCI CYCLING REGULATIONS-PART 2 ROAD RACES-Chapter V TEAM TIME TRIALS" (PDF). uci.org. 2 Mart 2020. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]