Vestfalya Krallığı - Vikipedi

Vestfalya
Royaume de Westphalie (fr)
Königreich Westphalen (de)
Vestfalya Krallığı
1807-1813
Vestfalya bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Ren Konfederasyonu'nda Vestfalya Krallığı
Ren Konfederasyonu'nda Vestfalya Krallığı
BaşkentKassel
Yaygın dil(ler)Almanca, Fransızca (resmî)
Aşağı Almanca (bölgesel)
HükûmetParlamenter monarşi
Kral 
• 1807–1813
I. Jérôme
Yasama organıReichsstände
Tarihçe 
• Kuruluşu
1807
• Anayasa yapıldı
7 Aralık 1807
• Dağılışı
1813
Yüzölçümü
• Toplam
2800 km2
Nüfus
• Sayılan
2612000
Para birimiFrank
Öncüller
Ardıllar
Hannover Elektörlüğü
Hessen Elektörlüğü
Hannover Elektörlüğü
Hessen Elektörlüğü

Vestfalya Krallığı, 1807-1813 yılları arasında var olan, 2.6 milyon Alman'ın yaşadığı bir ülkedir. Hessen bölgesi ve günümüz Almanya'sının diğer parçalarından toplam 1.100 km2lik bir alanda kurulmuştu.

Resmî olarak bağımsız olsa da Birinci Fransa İmparatorluğu'na bağımlı bir ülkeydi ve Napolyon'un kardeşi Jérôme Bonaparte tarafından yönetiliyordu. Ülke adını Vestfalya bölgesinden almıştır fakat ülke topraklarının çoğu Vestfalya'dan ziyade Estfalya'da bulunmaktaydı.

Napolyon, Almanya'daki ilk yazılı anayasayı burada yürürlüğe koydu. Anayasada Fransız tarzı bir merkezî yönetim ve tarım reformu yer alıyordu. Krallık, işçileri özgürleştirdi ve herkese eşit yargılanma hakkı tanıdı. 1808'de krallık Almanya'nın Yahudilere eşit haklar veren ilk yasalarını kabul etti. Bu gelişme diğer Alman devletlerindeki reformlar için de bir örnek teşkil etti.

Vestfalya yeni reformları uyarlama ve yürürlüğe koyma konusunda ilerici bir tutum sergiliyordu ve böylelikle Alman demokrasisinin evriminde de öncü bir role sahip oldu. Ülkenin nispeten fakir olmasına rağmen Napolyon çok ağır yeni vergiler ve ödemeler talep etti. Napolyon ile birlikte 1812'de Rusya seferine gidenlerin çok azı geri dönebildi. Krallık 1812 yılında iflas etti ve 1813'te Napolyon müttefik güçler karşısında geri çekilirken, krallık müttefikler tarafında işgal edildi, 1815'te Prusya yönetimine girdi. Fakat yapılan reformların çoğuna dokunulmadı.[1]

  1. ^ Connelly, 1966