Yardım:Şablonlara hızlı başlangıç kılavuzu - Vikipedi

Bu sayfa Vikipedi şablonları hakkında genel bilgiler vermektedir. Daha ayrıntılı bilgi için Yardım:Şablon ve Yardım:Gelişmiş şablon kullanımı makalelerine göz atınız.

Şablon kullanılmış bir sayfa

Şablonlar, "şablonadı" (şablonadı yerine şablonun gerçek adı gelecek) şablonunun içeriğini sayfalara eklemenizi sağlar. Yani, "Şablon:",öncülüyle başlayan her sayfa ([[Şablon:şablonadı]] gibi) bir şablondur. Herhangi bir şablonun içeriği makale içine {{şablonadı}} koduyla eklenebilir.

Şablonlar, makale yazmada kolaylık sağlamak ve makaleler arası standardizasyonu sağlamak amacıyla kullanılır. Örneğin bir "kimyasal element" veya "ülke" şablonu, hem o konu hakkında eksiksiz bilgi girmenizi sağlar hem de aynı ana konulu makaleler arası sayfa görünümlerinin benzer olmasını sağlayarak makalelerin estetik yönünü tamamlar.


Şablon tasarlama, düzenleme ve kullanma

[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle normal bir sayfa yazmaya başlayacakken kullandığınız tüm yordamları aynen uygulamalısınız. Tek fark: makale başlığınız öncül olarak Şablon:'u içermeli.

Bir şablon hazırlandıktan sonra, {{şablonadı}} komutunu sayfaya ekleyerek "şablonadı" isimli şablonu kullanmaya başlayabilirsiniz. Ziyaretçiler hazırladığınız sayfada o şablonun içeriğini göreceklerdir. Eğer şablon değiştirilir ya da güncellenirse yeni şablon içeriği görüntülenir. (İşte burada şablon kullanmanın sağladığı başka bir kolaylık karşımıza çıkıyor. Herhangi bir konu hakkında oluşan yeni bir gelişme sonucu o konuyla bağlantılı tüm sayfalarda değişiklik yapmanın zorluğunu ve karşılığında tek bir şablonun içeriğini değiştirmenin kolaylığını düşünün.)

Bazen şablonda yapılan değişikliklerin sayfanızı etkilemesini istemeyebilirsiniz. Bu durumda {{subst:şablonadı}} kodunu kullanmalısınız. Bu şablon içeriğini sayfanıza ekleyecek ve şablon içeriğinde yapılan herhangi bir değişikliğin üzerinde çalıştığınız makaleyi etkilemesini engelleyecektir. subst: komutu sabit kalmasını istediğiniz sayfalarda çok kullanışlı olabiliyor.

Eğer bir şablon içeriğini değiştirmek isterseniz, aynı bir sayfayı değiştirmek için uyguladığınız yordamı izleyin.

Sayfa düzenleme penceresine ulaştığınızda şablonu normal bir sayfayı değiştiriyormuş gibi düzenleyeceksiniz. Şablona yazı, tablo ve resim ve hatta başka bir şablondan içerik bile ekleyebilirsiniz; "normal bir makale sayfası gibi"... Yalnız dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var: yaptığınız değişiklik birçok sayfayı etkileyebilir.


Sıkça Sorulan Sorular

[değiştir | kaynağı değiştir]
Aynı şablonu birden fazla projede kullanabilir miyim (yani İngilizce Vikipedi'deki bir şablonu Türkçe Vikipedi'de kullanabilir miyim)?
Hayır, eğer aynı şablonu farklı dillerdeki Vikipedi'ler için kullanacaksanız, öncelikle onun eşini öteki dilde de hazırlamalısınız.
Şablonlar büyük-küçük harfe duyarlı mıdır?
Evet (ilk harf hariç).
Şablona değişkenler ekleyebilir miyim?
Evet, bilgi için Yardım:Şablon'a göz atınız.
Aynı sayfada en fazla kaç şablon kullanabilirim?
İstediğiniz kadar
Bir şablon düzenledim, ama hâlâ bu şablonu kullanan sayfa içeriği değişmedi; neden?
Sayfanızı yenilemeyi deneyin (Kısayol: F5).
Şablonun adını başka bir adla değiştirebilir miyim?
Evet, sayfanın adını değiştirirken geçtiğiniz adımları aynen uygulayın. Sayfa yönlendirme de yapabilirsiniz.
Bir şablonda başka bir şablonu kullanabilir miyim?
Şablon içeriğine başka bir şablonu ekleyebilirsiniz, aynı şeyi şablon etiketinde kullanamazsınız.


Şablon kullanılmış sayfalar:

  • Oktan: kimyasal bileşik oktan hakkında bir sayfa
  • Ukrayna: "ülke" şablonu kullanılmış
  • Amanita pantherina: ansiklopedide sıkça karşılaşılan taslak şablonlarından "Amanita-taslak" kullanılmış bir sayfa


Şablon örnekleri:

  • Şablon:Amanita-taslak: "Amanita-taslak" şablonu (Örnek olarak; eğer bu şablonu sayfada kullanmak isterseniz eklemek istediğiniz yere {{Amanita-taslak}} komutunu yazmalısınız.)