D-treinrijtuigen

Stalen D-treinrijtuig
Een tot rijtuig van de Koninklijke trein verbouwd D-treinrijtuig
Een tot rijtuig van de Koninklijke trein verbouwd D-treinrijtuig
Type Rijtuigen eerste en tweede klasse voor binnen- en buitenlands verkeer
Nummering ABd 7521-7555
Fabrikant Werkspoor
Assen 4
Spoorwijdte 1.435 mm
Massa 45 t
Lengte over buffers 21,8 m
Aantal zitplaatsen 49
Zitplaatsen 1e klas 8
Zitplaatsen 2e klas 41
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer

De stalen D-treinrijtuigen waren een serie rijtuigen voor voornamelijk internationale spoorwegverbindingen. De rijtuigen werden begin jaren 30 door Werkspoor gebouwd voor de Nederlandse Spoorwegen. De rijtuigen kenmerkten zich door een gedeeltelijke eerste en gedeeltelijke tweede klasse.

De naam D-treinrijtuig is afgeleid van het gegeven dat deze treinen doorgangsrijtuigen waren, en dus geen traditionele Coupérijtuigen waarbij geen verbinding tussen de rijtuigen is. Er hebben meerdere series D-treinrijtuigen bestaan, ook de Ovaleramenrijtuigen en de Bolkoprijtuigen behoren hiertoe. Dit artikel gaat over de stalen NS D-treinrijtuigen uit de serie ABd 7521-7555.

De rijtuigen waren voorzien van een zijgang met 9 coupés. Een van de compartimenten in het midden van het rijtuig was standaard een eerste klasse met vier zitplaatsen. Daarnaast was er een ander naastgelegen compartiment wat zowel als eerste als als tweede klasse kon dienen, door het omdraaien van kussens van de zittingen. De overige 7 compartimenten waren voorzien van tweedeklasbanken met elk 6 zitplaatsen.[1]

Begin jaren 50 werden tien rijtuigen verbouwd tot rijtuigen derde klasse met in elke coupé 8 zitplaatsen. Het aantal zitplaatsen nam hierdoor toe van 49 tot 70. Deze rijtuigen werden vernummerd tot C 7151-7160. Rijtuig AB 7531 werd in hetzelfde jaar verbouwd tot Koninklijk Rijtuig 8. Vier jaar later volgde AB 7544 als Sr 9.

Bewaarde rijtuigen

[bewerken | brontekst bewerken]
Nummer Bewaard bij Afbeelding
AB 7522 Het Spoorwegmuseum als Sr 8
AB 7546 Het Spoorwegmuseum als Sr 9
B 6159 Eext als kantine
[bewerken | brontekst bewerken]