Sonsuz Sokaklar (film, 1954) - Vikipedi

Sonsuz Sokaklar
La Strada
"Sonsuz Sokaklar" (La Strada) filminin sinema afişi.
YönetmenFederico Fellini
YapımcıDino De Laurentiis
Carlo Ponti
SenaristFederico Fellini
Tullio Pinelli
Ennio Flaiano
OyuncularAnthony Quinn
Giulietta Masina
Richard Basehart
MüzikNino Rota
Görüntü yönetmeniOtello Martelli
KurguLeo Cattozzo
StüdyoPonti-De Laurentiis Cinematografica
DağıtıcıDino de Laurentiis Distribuzione
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, melodram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1954
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1954, Venedik Film Festivali
Süre108 dakika
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca
Diğer adlarıSonsuz Sokaklar (Türkiye)
The Road (ABD)
Das Lied der Straße (Almanya)

Sonsuz Sokaklar[1] 1954 İtalya yapımı melodramatik filmdir. Özgün adı La Strada dır. İngilizce konuşulan ülkelerde özgün adının tam karşılığı olan The Road adı ile gösterilmiştir.

Filmin yönetmeni Federico Fellini aynı zamanda Tullio Pinelli ve Ennio Flaiano ile birlikte filmin senaryosunu da yazmıştır. Önemli rollerde Anthony Quinn, Giulietta Masina ve Richard Basehart oynamışlardır. Yapımcılığını Dino De Laurentiis ve Carlo Ponti'nin birlikte üstlendikleri bu bağımsız filmin müzikleri ise Nino Rota'ya aittir. Kabul gören genel kanıya göre İtalyan Yeni Gerçekçiliği sinema akımının son filmi Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir, ancak kimi sinema yazarları göre Fellini'nin "Sonsuz Sokaklar" ı da bu akıma dahil edilir.

"Sonsuz Sokaklar" gezginci bir gösterici, dev yapılı, duyarsız, yabani Zampanò ile, ailesinden parayla satın aldığı yardımcısı ufak tefek, altın kalpli palyaçosu Gelsomina'nın hüzünlü hikâyesini anlatır.

1956 yılında film Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü aldı. Ayrıca ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivali'nde de Federico Fellini'ye Gümüş Aslan ödülü verildi.

Zampanò (Anthony Quinn) tek başına gösteriler yapan gezginci bir panayırcıdır. Motosikletten bozma küçük karavanı ile kasaba kasaba dolaşıp ekmek parasını çıkartır. Uğradığı her yerleşim yerinin meydanında topladığı kalabalığa zincir kırma, ağırlık kaldırma vb. gösteriler yapar. İri yarı bir yapıya sahip olan Zampanò aynı zamanda duyarsız ve kaba saba bir insandır. Çok fakir bir kadından para karşılığı kızı Gelsomina'yı (Giulietta Masina) satın alır ve küçük sirk gösterilerinde ona yardımcı olacak şekilde yetiştirir. Gamsız, kalender ve altın kalpli, ufak tefek bir kız olan Gelsomina kendisine kaba davranan öfkeli ve zalim ustası Zampanò'nun aşağılamalarına tükenmez bir iyimserlikle katlanır. Yolda bir süreliğine dahil oldukları daha büyükçe bir gösteri grubunun duyarlı ve iyi kalpli palyaçosu ve tel cambazı (Richard Basehart) Giulietta'nın uğradığı davranışlar karşısında üzülür ve ona birlikte kaçmayı teklif eder. Ancak Giulietta bunu reddeder.

Film hakkında notlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Film, IMDb'nin "en iyi 250 film" listesinde de yer almaktadır.[2]
  • Ölümünden birkaç yıl önce kendisiyle yapılan bir röportajda Anthony Quinn bu film için peşin ödeme yerine hasılattan belli bir yüzde almayı önce kabul ettiğini, ancak menajerinin zorlaması ile bundan vazgeçip tekrar peşin ödemeye dönüldüğünü söylemişti. Film iyi gişe yapınca da bu durum Quinn'e birkaç milyon dolara patlamış.
  • "Sonsuz Sokaklar" Federico Fellini'nin 5'inci filmidir. İlk 4 filmi arasında Varyete Işıkları (Luci del varietà) (1950) ve Aylaklar (I Vitelloni) (1953) gibi dikkat çekicileri olsa da onu uluslararası şöhrete kavuşturan film "Sonsuz Sokaklar" (La Strada) olmuştur.
  • Federico Fellini birçok filminde olduğu gibi bu filminde de eşi Giulietta Masina'ya rol vermişti.
  • Film zaman zaman gerçekçi, zaman zaman da masalsı üslubu ile Yeni Gerçekçi akımın tam da ortasında yer almaz. Film sanki belirli bir zamanda geçmez. Olay örgüsünü herhangi bir zamana uyarlamak mümkündür, mesela motosikletin yerine binek hayvanı koyulduğunda pekala Orta Çağ'da da geçiyor olabilir.
Anthony Quinn ve Giulietta Masina filmin bir sahnesinde.

Kazandığı Ödüller:

Adaylıkları:

  1. ^ Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi s.647 Türkçe isim için referans.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]