Nörotoksisite - Vikipedi
Nörotoksisite, zehirli maddenin sinir sisteminin normal çalışmasını olumsuz yönde etkilemesi durumudur. Bu zehir ağır metallerin oluşturduğu kimyasal bileşikler ya da nörotoksin gibi biyolojik maddeler olabilir. Bazı moleküller sıcak kanlı hayvanları, bazıları soğuk kanlı hayvanları ve bazıları da her iki grubu da etkiler. Nörotoksisite merkezi sinir sistemi, periferal sinir sistemi, kranial sinirler ya da üçünün herhangi bir kombinasyonuna doğrudan ya da dolaylı hasar sonucunda ortaya çıkabilir.[1]
Semptomlar maddenin vücut tarafından soğurulduktan hemen sonra veya gecikmeyle ortaya çıkabilir. Bu semptomlar organlarda zayıflık, hafıza, görme ya da idrak kaybı, delüzyon, baş ağrısı, davranışsal problemler, cinsel işlevsizlik şeklinde olabilir. Belli rahatsızlığı olan bireyler nörotoksinlere karşı daha hassastırlar.
Notlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Bakar, Meral; Talu, Ayfer. "Nörotoksisite". Ankara: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gündüz Kemoterapi Ünitesi. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2011.
Tıp ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |