Paula Hitler - Vikipedi
Paula Hitler (aynı zamanda Paula Wolff olarak bilinir)[1] (21 Ocak 1896, Hafeld, Avusturya[2] – 1 Haziran 1960, Berchtesgaden), Adolf Hitler'in kız kardeşi, Alois Hitler ve üçüncü karısı Klara Pölzl'ün son çocuğuydu.
Savaş öncesi hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Babası Alois, emekli bir gümrük memuruydu ve babası öldüğünde Paula altı yaşındaydı. On bir yaşında annesi Klara'yı kaybetti. Bundan sonra Avusturya hükûmeti Paula ve Adolf'a küçük bir emekli aylığı sağladı. Ancak, miktar iki kardeş için nispeten yetersizdi.
Paula, daha sonra Viyana'ya taşındı. 1920 yılı başlarında Yahudi üniversitesi öğrencileri için bir yurtta kahya olarak işe alındı. Yurtta çalışırken 1921 yılında, kendi tabiri ile sanki "gökten düşmüş" gibi dediği kardeşi Adolf Hitler tarafından ziyaret edildi. Daha sonra sekreter olarak çalıştı. Çoğunlukla, I. Dünya Savaşı sırasında Viyana'da ve bir ressam, askerlik olarak görev yaptığı zor yıllarında kardeşi ile başka hiçbir teması yoktu. 1930'ların başları sırasında Viyana'da ağabeyi Adolf Hitler ile tekrar karşılaşmasına çok sevindi.[3]
Kendi hesabına göre, işverenleri kim olduğunu öğrendiğinde 1930 yılında Viyana'daki sigorta şirketindeki işini kaybettikten sonra Paula, Adolf'tan (1945 yılında intihar edene kadar) maddi destek aldı. Hitler'in isteği üzerine güvenliği gereğince soyadı Wolff adı altında yaşamıştır.
Daha sonra Paula Hitler, 1930 ve 1940'ların başlarında, yılda bir kez ağabeyini gördüğünü iddia etmiştir. II. Dünya Savaşı'nda bir askerî hastanede sekreter olarak çalıştı.
Savaş sonrası hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Paula'nın kardeşi Adolf Hitler'in güçlü Alman milliyetçi inançlarını paylaştığını öne süren bazı kanıtlar olsa da, politik olarak aktif değildi ve asla Nazi Partisi'ne katılmamıştır. 49 yaşında, savaşın artık son günlerinde, görünüşte Martin Bormann'ın emriyle Berchtesgaden'e gönderildi.
Mayıs 1945'te ABD istihbarat memurları tarafından tutuklandı ve sorgulandı. Kardeşi ile fiziksel bir benzerlik taşıdığı görülüyordu. Sovyetler Avusturya'daki evine el koyduğunu, Amerikalılar ise Viyana'daki dairesini kamulaştırıldığını belittiler. Paula o sıra İngilizce dersi de alıyordu.
Paula Hitler sorgulanması sırasında sadece bir kez Eva Braun ile görüştüğünü söylemiştir. Paula, Amerikan gözaltısından serbest kaldıktan sonra Viyana'ya dönerek, bir süre el sanatları mağazasında çalıştı.
1952 yılında, Almanya'ya giderek Berchtesgaden'e taşındı. Paula Wolff ismi altında iki odalı dairede "inzivada" yaşadı. Bu süre zarfında, eski SS üyeleri ve ağabeyi Adolf Hitler'in yakınları tarafından kendisine bakıldı.
Şubat 1959 yılında, Peter Morley isimli bir İngiliz televizyon belgesel yapımcısı tarafından kendisine röportaj yapıldı. Bu röportaj 2005 yılında izleyicilere gösterildi.
Ölümü ve defni
[değiştir | kaynağı değiştir]Paula, 64 yaşında, 1 Haziran 1960 tarihinde, Hitler'in yakın ailesinden hayatta kalan son üyesi olarak öldü.[4] Paula Hitler ismi altında Berchtesgaden/Schönau'da, Bergfriedhof'a gömüldü. Haziran 2005'te, ahşap mezar taşı ve kemik kalıntıları çıkarıldı ve yerine başka biri gömülerek mezar yeri değiştirildi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Interrogation II with Paula Hitler 21 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
- ^ Zdral, Wolfgang (2005). Die Hitlers. Campus Verlag GmbH. s. 199. ISBN 3-593-37457-9.
- ^ "The Mind of Adolf Hitler", Walter C. Langer, New York 1972, pp. 122–123.
- ^ "Paula Hitler". Washington Post. Associated Press. 3 Haziran 1960. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2008.
Berchtesgaden, Germany (AP) Paula Hitler, sister of Adolph [sic] Hitler, died Wednesday, according to police