Yüksek kültür - Vikipedi
Üst kültür veya Yüksek kültür; Bir toplumda geçerli olan genel kültür özellikleridir. Toplumun her kesiminde bilinir ve benimsenir.Öneğin; Genel Türk kültürü, genel Çin kültürü, genel İtalyan kültürü gibi...[1] Yüksek kültürde yüksek kavramıyla bir sınıfın ayırt edici özelliği ve bu ayırt ediciliğin korunması kastedilmektedir.Yüksek kültür seçkinler sınıfının kültürüdür:Geçmişin yüksek kültür ürünlerini (klasikleri) içerir; Keşfedici, yaratıcı ve devrimci bir kültürdür, yani, geleceğe de dönüktür; En mükemmel kültürdür. Tiyatro, bale, klasik müzik, güzel sanatlar, şiir gibi...Yüksek kültürün üretimi yüksek kültüre dahil olanlar ve onlar için çalışanlar tarafından yüksek kültür için üretilir. Yüksek kültürü belirleyen pratikler o kültürü oluşturan insanların günlük yaşam şekilleridir. Bu yaşam şekliyle belli pratikler içeri alınırken diğerleri dışarıda bırakılır. Böylece yüksek olmayan da (Alçak kültür) belirlenmiş olur. Kral, feodal lord, padişah, beylerbeyi vb etrafında toplananların yaşamları ve yaşamlarını ifade biçimleriyle dışarıda bırakılanların (halkın, köylünün, avamın) yaşamlarını ifadeleri arasındaki fark bir egemenliğin ve mücadelenin sonucunu simgeler.[2]
Yüksek sanat eserleri; geniş kitleler tarafından değil sanatla ilgilenen kişilerce algılanan ve yorumlanabilen, müze ve galerilerde sergilenen eserlerdir.[3]
Yüksek sanatta "Sanat sanat içindir" anlayışı benimsenmektedir.
Yüksek sanatta popüler kitle kültürü benimsenmez.[4]
Popüler sanatta eserlerinin aksine yüksek sanat eserlerinin anlaşılması daha zordur. Yüksek sanat eserlerinin anlaşılabilmesi ve yorumlanabilmesi için kültürel ve sanatsal birikim gerekmektedir.
Yüksek sanat eserleri, herkes tarafından aynı şekilde yorumlanmaz. Gözlemcinin bilgi birikime göre farklı anlamlar çıkabilir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Kültür Nedir ?". sosyoloji.gen.tr. 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013.
- ^ "Yüksek Kültür Halk Kültürü ve Kitle Kültürü". Popüler Kültür ve İletişim. İrfan Erdoğan, Korkmaz Alemdar. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2013.
- ^ "High Art vs. Low Art". 24 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Pop Art Movement". 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2022.